Alegerea mobilierului pentru spatiile mici - 5 trucuri pentru crearea senzatiei unei camere mari si spatioase

Camerele mici pot fi limitative şi incomode. Din fericire putem utiliza anumite concepte de design care pot păcăli ochiul şi pot crea senzatia unei camere mai mari şi mai spaţioase. Unele soluţii pentru spaţii mici, care pot da impresia că o camera din apartamentul tău este mai mare, fac referire la tehnicile de coloristică, la aranjamentul mobilierului şi importanţa luminii.

La început vă vom prezenta câteva detalii despre importanţa coloristicii. Pentru a crea ideea de spaţiu mai mare, culorile cele mai utile ar fi cele din gama crem şi albastru deschis sau, cum îl mai numesc designerii, albastrul de gheaţă. Aceste culori ne păcălesc şi oferă iluzia unui spaţiu mai mare, unui spaţiu mai luminos. Întotdeauna, o camera cu pereţi vopsiţi într-o nuanţă de crem sau albastru, va părea mai aerisită, mai mare şi va beneficia din plin de efectul luminii naturale. Pe de altă parte, culorile închise absorb lumina dînd senzaţia unui spaţiu mai mic. Pentru efecte optime alegeţi nuanţe deschise de albastru şi verde şi nu uitaţi că o cameră mai luminată pare mai mare şi este mai prietenoasă.

Ca să exemplificăm, puteţi opta pentru o culoare deschisă când vine vorba de perţi şi totodată puteţi folosi culori închise pentru colturi şi punctele de intersecţie ale pereţilor. Folosirea unor astfel de culori crează impresia de perete îndepărtat, camera devenind astfel mult mai primitoare.

1. Alegerea mobilierului:

Pentru rezultate mai satisfăcătoare mobilerul trebuie ales cu grijă. De aceea vă recomandăm să alegeţi un mobiler multifuncţional cum ar fi canapele extensibile, dulapuri cu sertare şi paturi cu spaţii de depozitare. Ca să evitaţi senzaţia de aglomerare vă mai sfătuim să folosiţi mese extensibile sau mese pliante care pot fi depozitate în altă parte.

2. Câteva sfaturi practice despre amplasarea mobilerului:

*Mobilerul de mari dimesiuni se va amplasa lipit de perete astfel că spaţiul deshis din mijlocul camerei să nu fie blocat.

*Alegerea mobilierului şi amplasarea lui se va face astfel încât zonele de circulatie din camera sa nu fie blocate. Daca aceste zone sunt intrerupte, senzaţia de aglomerare este mult mai mare.

*În momentul în care vă pregătiţi să achiziţionaţi mobilier, luaţi în calcul alegerea unei culori asemănătoare sau chiar identice cu cromatica pereţilor. În aceste condiţii chiar şi mobilerul de mari dimensiuni se încadrează mai bine în cameră.

*Amplasarea mobilierului în colţurile camerei este o idee bună, deoarece liniile drepte ale spaţiului vor fi mai mari şi vor crea senzaţia de perete mare. De asemeanea plasarea mobilerului în colţuri vă poate oferi spaţiu de depozitare în spatele mobilerului.

*Dacă mobilierul este înalt, atunci senzaţia unui tavan jos este mult mai mare decât atunci când mobilierul nu ajunge până spre tavan. De aceea vă recomandă achiziţionarea unui mobiler care să nu ajungă până la tavan.

*Alegeţi canapeaua şi scaunele cu braţe deschise şi picioare vizible, astfel încât senzaţia de aglomerat să fie cât mai redusă. O masuţă de cafea din sticlă va dirija mai bine lumina decît una opacă sau din lemn.

3. Lumina este un element cheie în oferirea unei senzații de spațialitate.

În primul rând, trebuie să lăsați lumina să intre în camera. Veți fi surprinși de modul în care acest lucru va face camera dumneavoastră să pară mai spațioasă. Daca nu aveți multe ferestre sau dacă lumina naturală este redusă, puteți compensa acest lucru adăugând câteva corpuri de iluminat.

Dacă aveţi acces la lumină naturală trebuie să profitaţi din plin de ea. Ferestrele apartamentului sau casei ar trebuie să fie cât mai mari pentru ca lumina naturală să creeze o senzaţie îndelungată de libertate. De asemenea perdelele de zi trebuie să fie cât mai deschise la culoare pentru a nu opri lumina. Dacă aveţi o privelişte urâtă, remediul poate fi oferit de câteva plante agăţătoare sau ghivece cu flori plasate în apropierea ferestrelor.

4. Păstraţi camera cât mai organizată.

O cameră încărcată cu multe lucruri va părea mai mică. Dacă sunt şi împrăştiate senzaţia că totul este înghesuit este amplificată.

Nu vă acoperiţi pereţii cu multe tablouri. De preferabil ar fi un singur tablou mai mare decât o multitudine de tablouri mici care să atragă atenţia şi să creeze senzaţia de aglomerat. Atunci când vă decideţi să decoraţi un perete, alegeţi-vă un punct de focalizare, o zonă care să atragă privirea.

În sufragerie, punctul central va fi probabil masa, în dormitor va fi patul. Este important să faceți din acest punct de focalizare starul camerei, prin urmare ar fi ideal să așezați restul mobilei așa încât privirea să fie atrasă de acea zonă, și să limitați accesoriile și decorațiunile în restul camerei la un minim.

Țineți podeaua cât mai liberă posibil, acesta este unul din cel mai important mijloc de a menține ideea de spațialitate. Și înca ceva - folosiți covoare mai mici, ca să creați iluzia unui spatiu cât mai mare.

5. Oglinzile pot și ele să dea impresia unei camere mai mari. Folosiți un punct de focalizare și pozitionați oglinda în spatele acestuia, creând astfel o iluzie de adâncime. Oglinzile reflectâ de asemenea atât lumina naturală cât și cea artificială, făcând camera dumneavoastra să pară mai luminoasă atât în timpul zilei cât și în timpul nopții.

Dacă oglinzile sunt așezate aproape de ferestre așa încât să reflecte exteriorul, efectul de adâncire și luminozitate al camerei va fi sporit.

Oglinzile așezate pe pereți și suprafețele meselor din sticla vor face așa încât camera dumneavoastră să pară mult mai spațioasă, sau la fel de bine puteți să mobilați camera cu un dulap sau o comodă cu uși din oglinzi așa încât spațiul în cameră să pară mare și neaglomerat.