Sursa foto: https://freshome.com

Te-ai gandit ca uzura prematura a mobilei, disconfortul produs de deplasarile inutile dintr-o parte in alta a bucatariei sau accidentele care au loc aici pot fi cauzate de amplasarea incorecta a mobilierului?

Avand in vedere faptul ca bucataria este un spatiu dinamic si foarte solicitat, este necesar sa se faca masuratori corecte inainte de a o mobila si utila. Daca ti-ai cumparat sau urmeaza sa-ti cumperi o mobila de bucatarie noua, afla care sunt regulile dupa care se amplaseaza mobilierul si care sunt distantele ideale dintre acestea si restul elementelor din decor:

Regula triunghiului

Masuratorile corecte sunt primul pas in amenajarea reusita a unei bucatarii. Desigur, trebuie tinut cont si de configuratia incaperii, daca aceasta este mica, mare, patrata, dreptunghiulara, cu una sau mai multe ferestre sau usi. Apoi trebuie tinut cont de regula triunghiului, care se refera la dispunerea zonelor de lucru: zona de gatit, care integreaza plita sau aragazul, zona de pregatire a alimentelor, care include chiuveta, si zona de depozitare, care include frigiderul si dulapurile.

Distantele corecte dintre piesele de mobilier

Daca producatorul de mobila asigura si montajul, atunci nu trebuie sa iti faci prea multe griji cu privirea la amplasarea corecta a corpurilor de mobilier deoarece firmele respective dispun de persoane specializate in montajul mobilei. Insa daca alegi sa montezi mobila in regie proprie, trebuie sa stii care sunt distantele ce trebuie pastrate, pe de o parte dintre corpurile de mobilier, iar pe de alta parte, dintre acestea si restul elementelor din decor (electrocasnice, masa, insula, dar si usi sau ferestre).

Asadar, se recomanda ca distanta dintre corpurile de mobilier de sus si cele de jos sa fie cuprinsa intre 38 si 45 de cm. Inaltimea dulapurior de la sol si a chiuvetei trebuie sa fie de aproximativ 91 de cm. Si inca un pont: grosimea blatului de lucru este luata in calcul in inaltimea totala a dulapului de la sol. Asadar, daca intentionezi sa inlocuiesti, de exemplu, un blat vechi cu unul nou, incearca pe cat posibil ca noul blat sa aiba aceeasi grosime cu a celui vechi.

Daca intentionezi sa optezi pentru electrocasnice incorporate in mobilier, te sfatuim sa stabilesti in prealabil pozitionarea lor astfel incat sa obtii un cadru perfect de desfasurare a activitatilor. De exemplu, intre plita si hota (ne referim la partea de jos a acesteia) este bine sa existe o distanta de minimum 60 de cm si de maximum 90 de cm. Daca iti doresti sa incorporezi masina de spalat rufe si pe cea de spalat vase in mobilier, calculeaza pozitia lor in asa fel incat sa existe o distanta de 90 de cm intre chiuveta si masina de spalat rufe vs. masina de spalat vase.

Insula de bucatarie

Daca urmeaza sa integrezi o insula, ia in calcul ca bucataria trebuie sa aiba cel putin 10 mp. Alegerea dimensiunii pentru insula este conditionata de spatiul care ramane in jurul acesteia deoarece ai nevoie de libertate de miscare si acces la corpurile de mobilier. Intre o latura a insulei si mobilier trebuie sa existe o distanta de 80 de cm, dar nu mai mult de 150 de cm. Altfel spus, sa te poti misca, dar in acelasi timp sa nu te deplasezi prea mult de la o zona de lucru la alta.