Este in firea umana sa ne dorim mereu schimbarea. Ne plictisim repede si cautam mereu lucruri noi, inovatoare, pline de farmec si confort. Suntem atrasi de estetica, iar acest lucru se vede in alegerile noastre, fie ca vorbim despre prieteni noi sau de ce nu, despre mobilarea caselor noastre.

Totusi, criteriile dupa care alegem o mobila dormitor sau una pentru living sunt diferite fata de cele dupa care ne alegem prietenii. Pentru ca vorbim despre folosinta, despre uz si pret, lucrurile tind sa devina mai complicate.

Care sunt criteriile dupa care ne ghidam atunci cand alegem mobila potrivita caselor noastre?

Aspectul. Faptul ca mobila are sau nu decoratiuni, daca este din lemn masiv sau din placi fibrolemnoase, conteaza foarte mult la alegere. Suntem programati genetic sa comparam si atunci in mod automat, in mintea noastra ia nastere conturul dorintei. Aspectul face referire si la pozitionarea imaginara a piesei de mobilier in interiorul locuintei noastre, drept pentru care de multe ori petrecem destul de mult timp gandindu-ne la acest lucru. In plus, aspectul contribuie si la stabilirea formei finale a camerei si tocmai de aceea alegerea poate deveni mai dificila, incercand sa integram anumite modele intr-o camera in formare.

Forma. Din ce in ce mai multe modele de mobila iau nastere din mainile fauritorilor lor. Mobila dubla, simpla, cu sertare sau cu usi, pe roti sau statica. Toate modelele ne ajuta de fapt sa ne facem in minte o imagine a perfectiunii pe care am dori sa o atingem. Pare complicat, insa nu este deloc. Vedem si alegem. Ne place sau nu. Realitatea este de fapt ca noi alegem de cele mai multe ori vazand, iar forma este un criteriu de alegere care doar in acest fel se poate bifa. Forma ne da informatii despre modul in care s-ar integra o piesa de mobilier. Se potriveste sau nu? Este utila sau nu? Arata bine sau nu? Toate aceste intrebari au de-a face cu modul in care este dispus un element de mobilier, dar si cu modul in care acesta se incadreaza in casa noastra.

Culoarea. Probabil veti spune ca acesta este domeniul doamnelor si nicidecum al domnilor. Nicidecum, am putea spune. Domnii sunt la fel de capabili sa aleaga mobila pentru dormitor, dar si pe cea din bucatarie. Practic, este foarte simplu sa ai in vedere imaginea de ansamblu, pentru a stabili ideea finala. Camera in nuante de alb? Atunci poti indulci aspectul cu o mobila in culoarea mierii. Elemente cromate? Atunci negrul sau chiar venghe poate fi nuanta potrivita. Culoarea mobilei este de cele mai multe ori discreta si nu va aduce discrepante in interiorul unei camere. Nu vom gasi prea multe piese de mobilier in nuante fucsia sau magenta. Asadar, alegerea nu este deloc dificila, insa necesita doar un strop de atentie, astfel incat mobila sa se aseze perfect in interiorul camerei.

Fireste ca si pretul este important atunci cand ai in vedere achizitionarea mobilierului pentru casa ta. Totusi, de cele mai multe ori, atunci cand ne dorim un lucru suntem dispusi sa platim oricat pentru el. Acest lucru se intampla chiar si in cazul pieselor de mobilier, deoarece in definitiv ele sunt accesoriile principale ale caselor noastre. Aceste obiecte cu utilitate zilnica ne sunt necesare si in consecinta alegerea in baza pretului este mai putin importanta.

O mobila deosebita, accesorizata cu decoruri delicate, au puterea de a trezi la viata o camera. Alegerile noastre sunt de fapt cele care dau tonul in acest sens. Indiferent de alegere insa, mobila si camerele noastre ne reflecta de fapt dorintele si personalitatea si tocmai de aceea fiecare casa sau incapere este minunata in felul ei.