Zona de luat masa din living este adesea asociată cu cinele festive de sărbători, cu ocaziile speciale și cu timpul petrecut alături de prieteni, dar astăzi, multe au devenit mai dinamice în rolul lor, servind uneori drept birou de acasă sau locul perfect pentru a juca jocuri de societate în familie.

Bineînțeles că în aceste condiții, este nevoie să cântărești mai mulți factori atunci când alegi un set de masă și scaune living perfect. Desigur, stilul de design interior preferat este important, cu toate acestea, elemente precum dimensiunea, durabilitatea și funcționalitatea ar trebui să se regăsească pe lista ta.

Un set masă și scaune living reprezintă piese de mobilier funcționale și ar trebui să facă parte din set up-ul unei camere de zi. Masa și scaunele de living sunt una dintre cele mai importante investiții pe care le poți face pentru casa ta. Dar, sunt câteva lucruri cheie la care să te gândești: confortul și spațiul în care le plasezi, stilul de design, schema de culori și bugetul desigur.

În acest articol, vă împărtășim câteva dintre cele mai bune sfaturi despre cum să alegi un set de masă și scaune living potrivit pentru casa ta, așa că descoperă mai departe 5 reguli după care te poți ghida:

1. Măsoară și evaluează corect spațiul 

Primul pas este să măsori spațiul disponibil și să decizi asupra dimensiunii și formei mesei. Va fi piesa centrală din cameră și este mai ușor să începi de acolo înainte de a planifica spre exterior. Nu uita să iei în considerare spațiul suplimentar pentru ca scaunele să fie împinse confortabil de la masă. O regulă generală bună este să lași un spațiu de aproximativ un metru până la perete și de minimum 30 cm între scaune.

Ca să îți faci o idee poți lipi pe parchet cu ajutorul unui scotch de hârtie exact locul unde va fi plasată masa pentru a vedea cum se încadrează în dinamica spațiului. 

2. Decide ce tip de masă living vrei

Dacă ai ajuns la acest pas, cu siguranță ai înțeles care este dimensiunea potrivită și unde vrei să plasezi setul de masă și scaune living. În general, masa este cea de la care pornim și aici există două puncte principale de abordat:

  • Forma (în special pentru spațiile mici)

Desigur, o parte din alegerea formei mesei tale de living - fie dreptunghiulară, ovală, rotundă sau pătrată - se rezumă la gustul personal. Dar, la nivel practic, va trebui să te uiți și la modul în care masa se potrivește în spațiul disponibil și câte persoane se pot așeza în jurul ei. Mesele pătrate și rotunde sunt grozave pentru încăperi mai mici, iar aceasta din urmă este deosebit de versatilă pentru a se potrivi mai multor persoane, mai ales familiilor cu copii mici, din cauza lipsei colțurilor. O masă extensibilă de asemenea este o opțiune ideală pentru un living mic.  

În schimb, dacă ai un spațiu generos, nu îți fie teamă să investești într-o masă de living mai mare decât ai planificat inițial. Masa va fi ancora principală a camerei, iar pentru a crea un spațiu primitor, este important ca spațiul de luat masa să fie confortabil și relaxant.

  • Designul 

Din nou, multe dintre detaliile mesei depind de aspectul general spre care țintești, dar există câteva indicații și principii care pot ghida procesul de luare a deciziilor. Dacă spațiul de luat masa este mic sau nu are multă lumină naturală, caută mese din sticlă, finisaje albe lucioase sau chiar crom. Toate aceste finisaje vor deschide camera, vor reflecta lumina și vor crea un sentiment de aerisire care poate face ca livingul să pară mai spațios. 

Pe de altă parte, dacă îți dorești o notă sofisticată, chiar impozantă, o masă din lemn masiv sau MDF, fie în stejar rustic, fie cu finisaj din lemn închis la culoare, va face cu siguranță treaba, mai ales atunci când este asociată cu scaune la fel de rezistente. Odată ce ai ales forma și designul, scaunele sunt o oportunitate de a te juca. Alegerea unui set masă și scaune de living va crea întotdeauna un aspect clasic și sofisticat. 

3. Stabilește de câte scaune living ai nevoie

Dacă ai o familie mică și un apartament de dimensiuni medii, un set de masă cu 4 scaune este o alegere excelentă. Se va potrivi perfect și nu va ocupa mult spațiu din interiorul livingului. Dacă ai o familie mare, specialiștii kalenda.ro vă recomandă un set de sufragerie cu 6 până la 12 scaune în funcție de numărul membrilor familiei. Regula de măsurare se aplică și aici, măsoară spațiul camerei tale și cumpără masa de sufragerie și scaunele potriviti. 

Există foarte multe opțiuni care se vor potrivi atât unui ambient clasic și elegant, cât și unuia modern sau minimalist, pe kalenda.ro vei găsi seturi de masă și scaune alături de băncuță și taburet, foarte apreciate de familiile cu copii mici.

4. Ține cont de nevoile familiei tale

Aici trebuie găsit un echilibru între aspirație și nevoile zilnice - o masă din sticlă sau marmură poate fi stilul pe care l-ai dorit întotdeauna, dar este important să stabilești dacă se va potrivi în rutina și stilul de viață al familiei. Există materiale și culori care se vor zgâria și păta mai ușor decât altele. 

Există mese și scaune living care pot fi ușor curățate de praf cu o simplă lavetă așa cum sunt cele din lemn, pal, MDF, piele sau plastic. Scaunele din material textile precum stofa de bumbac sau catifeaua arată elegant și rafinat, însă se pot păta foarte ușor, iar curățarea lor s-ar putea să reprezinte o mare problemă pentru familiile cu copii mici. 

5. Alege stilul de design care ți se potrivește

Înainte de a face alegerea finală și de a alege un set de masă și scaune living, întreabă-te care este senzația camerei pe care încerci să o creezi. Masa din living este o piesă de mobilier centrală într-o cameră și există atât de multe opțiuni. Dacă stilul tău este natural sau scandinav, o masă cu aspect de lemn poate fi perfectă. 

Dacă este mai clasic sau sofisticat, poți alege o masă din sticlă sau cu blat din marmură. Pentru un design contemporan sau modern, caută materiale care au o culoare mai deschisă și combină materiale cum este aluminiul, fierul forjat, plasticul sau materialele textile. 

În cele din urmă, alegerea celui mai bun set de masă și scaune living pentru casa ta depinde de gust și buget. Kalenda.ro te asigură că vei găsi piesele de mobilier living la cele mai mici prețuri, cu modele care să îți reflecte personalitatea și gusturile.