Sursa foto: www.viewpoints.com

Avand in vedere ca ne petrecem cel putin o treime din viata dormind sau stand in pat, un somn odihnitor este esential pentru sanatatea noastra, din toate punctele de vedere. De aceea, este important sa alegem o saltea care sa completeze nevoile fizice ale organismului si sa se adapteze la stilul de dormit al fiecarei persoane. Alte considerente, cum ar fi preferintele partenerului sau bugetul disponibil, pot conta si ele in procesul de achizitionare a unei saltele.

In cele ce urmeaza vei putea gasi informatii utile cu privire la tipurile de saltele existente pe piata, criteriile pe care trebuie sa le ai in vedere inainte de a cumpara produsul si, de asemenea, cum sa te asiguri ca salteaua aleasa este cea potrivita pentru tine si familia ta.

Care sunt principalele tipuri de saltele de pat

1.Saltele cu arcuri

Fiind considerate variantele cu cele mai mici preturi, saltelele cu arcuri sunt foarte cautate in magazinele de specialitate. Datorita modului in care sunt realizate (cu arcuri clasice de tip bonell sau cu arcuri impachetate unul cate unul), acestea sunt ortopedice, de duritate medie, asigurand suportul necesar coloanei vertebrale in timpul somnului.

2. Saltele din spuma cu memorie

Aceste saltele sunt realizate dintr-un material care se muleaza pe forma corpului (poliuretan de mare densitate sau spuma vascoelastica) si isi pastreaza structura pe durata intregii nopti. Saltelele din spuma cu memorie sunt o optiune adecvata mai ales pentru persoanele care nu au tendinta sa se miste mult in timpul somnului. In plus, sunt potrivite pentru persoanele friguroase, intrucat retin caldura degajata.

3. Saltele ortopedice

In comparatie cu cele confectionate din spuma cu memorie, saltelele ortopedice sunt mai ferme si mai stabile. Acestea sunt ideale pentru persoanele care se confrunta cu probleme de spate, de gat sau de umeri, ajutand la pastrarea unei pozitii corecte in timpul somnului. O saltea ortopedica poate fi fabricata atat din arcuri, cat si din spuma poliuretanica.

Cum sa alegi salteaua de pat

Ferma, de duritate medie sau moale?

De obicei, o saltea este incadrata in trei mari categorii, in functie de duritate: ferma, medie si moale. Ca regula generala, este important sa stii faptul ca persoanele mai grele au nevoie de o saltea ferma, pentru a echilibra greutatea corporala, in timp ce persoanele slabe se pot orienta catre saltele moi, flexibile. Nu uita ca nivelul de fermitate difera de la un producator la altul!

Salteaua potrivita pentru spate

Daca este prea moale sau prea tare, o saltea poate provoca dureri de spate, asa ca ai nevoie de atentie pentru a gasi varianta potrivita pentru tine. Un mod simplu prin care poti evalua acest lucru este sa iti pozitionezi mana la spate, in timp ce stai intins pe saltea. In cazul in care exista un spatiu intre spatele tau si saltea, inseamna ca aceasta este prea dura si nu se muleaza pe forma corpului.