Inainte de a incepe sa iti mobilezi casa, cerceteaza piata si analizeaza diversemodele de mobilier. Casa mult visata este completa doar atunci cand avem satisfactia ca am facut cea mai buna alegere si cand ne simtim confortabil.

Alegerea mobilei, desi aparent pare simplu de facut, este o provocare si necesita mult timp.

Imbinarea culorilor, alegerea materialelor, incadrarea in spatiul disponibil, toate acestea in limita unui buget prestabilit, sunt doar cativa dintre factorii de care trebuie sa tii cont.

Culori calde sau culori neutre?

Spectrul de culori are o infinitate de nuante si tonuri, insa designerii recomanda sa nu te avanti la orice culoare de mobila. Este bine sa tii cont de culoarea pe care o are fiecare perete al tau, cu atat mai mult daca ai tapet.

Contrastul intre culorile deschise si cele inchise este o idee buna. Daca incaperea pe care vrei sa o decorezi este vopsita in culori inchise, precum gri, mov sau albastru, orienteaza-te asupra unei pieselor de mobilier in tonuri calde. Pentru efecte pozitive, este recomandat sa folosesti o gama diferita de culori in fiecare camera.

Pentru living, locul unde primesti de obicei musafirii sau in care te relaxezi in timpul liber, opteaza pentru culori calde, care creeaza efectul unei locuinte calde si primitoare.

Peretii albi sunt cel mai usor de asortat. Intrucat este o culoare neutra, albul se potriveste cu orice nuanta de mobila. Nuantele naturale ale lemnului sunt de fiecare data o alegere buna, iar daca incaperea este completata cu o canapea intr-o culoarea indrazneata vei obtine echilibrul vizual potrivit.

Cand este potrivita mobila alba si cand este potrivita mobila neagra?

Daca iti doresti cu tot dinadinsul mobila alba sau neagra, recomandat este sa schimbi culoarea peretilor pentru a obtine un echilibru cromatic si un mediu placut, cald si primitor.

Mobila neagra este foarte pretentioasa. Daca peretii camerei sunt vopsiti intr-o culoare inchisa, iar mobila este tot neagra, atunci vei crea, la nivel vizual, efectul de spatiu restrans si inghesuit. De aceea, este recomandat sa alegi mobila neagra doar daca peretii tai sunt varuiti in culori neutre deschise: alb sau bej sau nuante prafuite.

Mobila alba iti permite sa te joci mai mult cu nuantele, un beneficiu semnificativ fiind si efectul de spatiu pe care il creeaza. Dar cum o asortezi la culoarea peretilor? Pentru un decor „insorit", aceasta se imbina perfect cu nuantele de galben, crem si culoarea untului. Pentru eleganta si rafinament, mobila alba si peretii vopsiti in tonuri de mov si lila sunt alegerea perfecta. Iar daca ai curaj si vrei sa indraznesti, afla ca mobila alba se potriveste foarte bine si cu peretii vopsiti in nuante puternice - in acest caz, asigura-te totusi ca o echilibrezi suficient de bine la nivel de decoratiuni si draperii.

Kalenda iti ofera o gama cromatica variata de mobila si canapele. Fie ca alegi culori bogate pentru mobilier, contrastante cu nuanta peretilor, fie ca alegi sa optezi pentru uniformitate, specialistii nostri iti vor oferi sfaturile potrivite de amenajari interioare.