Coșul pentru cumpărături este gol !
Faptul că locuiești într-un apartament mic, nu înseamnă nu poți avea o bucătărie frumoasă. E adevărat însă că amenajarea ei nu este simplă, dar cu sfaturile potrivite design poți avea mobilă de bucătărie frumoasă, chiar și într-un spațiu mic.
O bucătărie mică poate fi la fel de uimitoare ca și una mare. Spațiile de stocare și depozitare sunt un element important în orice bucătărie. Iar, felul în care alegi mobila de bucătărie te ajută să creezi un design funcțional și elegant.
Ți-am pregătit cele mai importante sfaturi ale specialiștilor Kalenda.ro despre cum poți amenaja o bucătărie mică. În primul rând, este important să definești corect zona care urmează a fi mobilată, iar ulterior care sunt aspectele de care să ții cont în alegerea mobilierului de bucătărie.
1. Mobilă de bucătărie pe un singur perete
Mobila de bucătărie pe un singur perete este ideală pentru zonele de locuit în plan deschis, de genul living open space. Aceasta este cea mai practică opțiune dacă ai un perete gol, deoarece plita, chiuveta și frigiderul vor fi toate dispuse în linie dreaptă.
Cel mai puțin aglomerat dintre toate, aranjamentul liniar eliberează spațiul din jur și îți permite să ai la îndemână toate aparatele electrocasnice. În acest caz, blatul trebuie să fie suficient de lung pentru a găzdui plita și chiuveta, împreună cu puțin spațiu pentru tocat și pregătirea alimentelor.
2. Mobila de bucătărie în formă de L
Este tip de mobilă de bucătărie în două segmente, ideală pentru spații mici cu lățime și lungime suficientă pentru a pune două blaturi în unghi drept. În acest caz, vei profita la maximum de spațiul din colț unde poți plasa un aparat electrocasnic de exemplu.
Bucătăriile în formă de L fac exact acest lucru și sunt ideale atât pentru camerele open space, cât și închise, deoarece permit în mod natural mișcarea liberă și ușoară între diferite părți. Dacă este posibil, ia în considerare amplasarea plitei și a chiuvetei pe laturi separate pentru a separa zonele de gătit și de curățare.
Dulapurile din podea până în tavan și unitățile încorporate sunt o modalitate bună de a optimiza spațiul în bucătăriile mici. Alege corpuri de mobilier bucătărie cu mânere ascunse pentru un aspect elegant și unitar.
3. Mobila de bucătărie în formă de U
Deși nu este recomandată neapărat pentru spațiile mici, mobila de bucătărie în formă de U este potrivită pentru spațiile pătrate, deoarece se pot amplasa plita, chiuveta și frigiderul de-o parte și de alta, separând foarte bine zona de lucru. O bucătărie compactă în formă de U poate funcționa într-o bucătărie închisă. Astfel, depozitarea se va face pe toți cei trei pereți.
În acest caz, fiind vorba de un spațiu mic, e important să iei în considerare utilizarea unui mobilier de bucătărie într-o culoare deschisă și a unor rafturi deschise montate pe perete, deoarece dulapurile închise de jur împrejur ar putea crea un aspect apăsător.
Deci, dacă optezi pentru mobilă de bucătărie în formă de U, ține minte că lumina naturală poate face ca spațiile mici să pară mai mari. Pentru a maximiza lumina naturală în spațiu, evită să plasezi decorațiuni sau corpuri de mobilier lângă ferestre.
TIPS & TRICKS pentru a alege mobilă de bucătărie pentru spații mici
Viața într-un apartament mic nu trebuie să însemne o bucătărie înghesuită. Cu designul de mobilă de bucătărie potrivit, poți crea un spațiu elegant și super funcțional.
-
Alege rafturi deschise pentru un aspect aerisit
Dacă bucătăria ta este dreptunghiulară și îngustă, pentru a nu micșora spațiul și mai mult este recomandat ca mobila de bucătărie să aibă rafturi deschise și etajere. Corpurile de mobilier suspendate pot avea geamuri sau oglinzi în interior pentru a da senzația de spațiu mai amplu.
-
Optează pentru un blat mai lung
Chiar dacă bucătăria ta nu este cea mai generoasă, poți profita de spațiul pe care îl ai alegând de exemplu un blat mai lung. Mai ales dacă bucătăria ta este lungă, te poți folosi de acest lucru pentru a crea o zonă de luat masa, pentru prepararea alimentelor și pentru păstrarea aparatelor electrocasnice mici.
-
Culori deschise și iluminat puternic
Selectând fronturi albe ale dulapurilor și blatului de lucru, designul va readuce lumina în cameră, creând iluzia unui spațiu mai mare. Culorile deschise și iluminarea bună (fie naturală de la soare, fie de la corpuri de iluminat puternice) fac ca bucătăria să pară mult mai mare.
-
Mobilier de bucătărie ergonomic și funcțional
Una dintre cele mai semnificative provocări în orice bucătărie este spațiul limitat disponibil. Cu toate acestea, cu soluții inteligente de stocare, poți maximiza spațiul existent la maximul său potențial. De la folosirea sertarelor extensibile până la instalarea de rafturi reglabile, există multe modalități de a crea mai mult spațiu de depozitare într-o bucătărie mică. De asemenea, poți lua în considerare utilizarea unor soluții de depozitare verticale, cum ar fi rafturi suspendate sau etajere, pentru a elibera spațiul de pe blat.
Bucătăria este pentru multe familii inima casei, unde membrii ei se adună pentru a prepara împreună mâncăruri delicioase și pentru a sta de vorbă la cafea. Cu toate acestea, în apartamentele tradiționale, bucătăria poate deveni cu ușurință aglomerată și dezorganizată.
În ajutor vine mobila de bucătărie atent aleasă, pe care o găsești pe kalenda.ro, cu soluții inteligente de stocare. Folosind opțiuni inovatoare de depozitare, poți transforma bucătăria ta mică într-un spațiu funcțional și eficient, care este atât plăcută din punct de vedere estetic, cât și practic.