Decorul unei camere inspiră personalitate, în timp ce păstrează spațiul funcțional și confortabil. Minimalismul, una dintre principalele tendințe actuale în decorațiunile interioare, pune în valoare conceptul de „Less is more”, cu accent pe ceea ce este funcțional și esențial.

Cuvântul minimalism înseamnă, în termeni generali, simplificarea sau reducerea elementelor. În ultimii ani a devenit un stil de viață, punând în valoare sensul real al lucrurilor și ”sacrificiul” pe care cineva îl face pentru a avea ceva, pe care ulterior nu-l mai dorește.

Acest concept a fost transpus și în decor, creând un stil de design interior și arhitectură interioară care este din ce în ce mai valorizat. Ce vedem în decorul minimalist? Mobilier puțin, culori neutre, linii drepte și puține elemente decorative, creând un mediu în armonie perfectă pentru confort și relaxare.

Ce înseamnă minimalism în design interior

Minimalismul a luat naștere în anii 1970 ca o mișcare culturală în opoziție cu excesele tipice Pop Art. Termenul a fost folosit pentru prima dată în 1965 de către filozoful de artă britanic Richard Wollheim într-un articol intitulat Minimal Art, publicat în Arts Magazine.

Minimalismul vine să elimine lucrurile neimportante pentru a se concentra pe esențial: less is more, concept care exprimă cel mai bine ideea de minimalism și care a evoluat de-a lungul timpului într-un stil de viață real. Stilul minimalist insistă pe ideea ca toate formele de exprimare culturală să se concentreze asupra a ceea ce contează cu adevărat și să evite energia risipită și toate formele de exces. O întoarcere la simplitate care se traduce, în arhitectură, prin folosirea a câtorva piese de mobilier alese cu grijă, funcționale, simple.

O locuință minimalistă contemporană nu este rece sau impersonală: dimpotrivă, poate transmite rafinament și bun gust, într-un mod care evidențiază câteva caracteristici bine alese, atât materiale, cât și mobilier. 

Să aruncăm o privire asupra modului de a amenaja o casă în stil minimalist cu ajutorul câtorva reguli fundamentale.

Living minimalist: Cum amenajăm corect

Designul minimalist este strâns legat de decorul modern și designul interior contemporan. Cu toate acestea, această tendință nu este nouă și este aici pentru a rămâne, așa cum se observă în ultimii ani. 

Un living în stil minimalist aduce echilibru între stil și funcționalitate, în care fiecare piesă, fiecare obiect își are locul potrivit. Minimalismul este strâns asociat cu „eliberarea” sau cu spațiile neaglomerate. Ce înseamnă acest lucru?

În primul rând, minimalismul și funcționalitatea merg mână în mână. Apoi, mobilierul minimalist este rezistent, practic și confortabil, fără piese voluminoase care ocupă prea mult loc. Sunt analizate toate obiectele decorative și mobilierul și se păstrează doar cele care sunt utile. Spațiul este astfel echilibrat și organizat. Principala provocare pentru designerul de interior este să se asigure că decorul minimalist transmite confort, căldură și este primitor.

Amenajarea unui living minimalist: Alegerea mobilierului

Amenajările minimaliste cuprind un număr redus de piese de mobilier. Un living minimalist este un spațiu curat și aerisit, de aceea sunt preferate piesele cu forme geometrice, de dimensiuni joase, cu unghiuri drepte, suprafețe netede și finisaje neutre. 

Mobila living minimalistă are linii extrem de simple, atât unghiulare cât și rotunjite, și suprafețe plane fără prea multe modele. Chiar și mânerele sunt adesea ascunse în favoarea unor sisteme de deschidere minimaliste.

Dacă într-un living nu te poți relaxa alături de familie și prieteni pentru că nu ai suficiente locuri, înseamnă că livingul respectiv nu respectă principiile stilului minimalist. Mobilierul minimalist extrem de convenabil, practic și funcțional în utilizarea spațiului. 

De asemenea, corpurile de mobilier au uși pentru a nu lăsa lucruri la vedere. Din nou, cuvântul cheie este simplitatea. Deci, pentru a rezuma, pentru a mobila o casă minimalistă contemporană, factorii cheie sunt:

  • linii simple, curate;

  • materiale practice, funcționale, rezistente;

  • mobilier simplu, încăpător, ergonomic, fără ornamente stilistice.

În principiu, nu este recomandat să alegi o canapea living într-o mulţime de culori, cu inserţii şi accesorii diverse, nici etajere sau biblioteci pe care să le umpli cu obiecte ce nu îţi sunt 100% necesare. Axează-te mai degrabă pe forma piesei de mobilier, pe materialul din care aceasta este realizată şi mai puţin pe combinații extravagante.

Așadar, piesele de mobilă living sunt puţine, însă poţi alege una care să se remarce într-un mod aparte. Desigur, această piesă trebuie să aibă şi ea la bază un design simplu, linii curate şi culori uni.

Amenajarea unui living minimalist: Alegerea culorilor

O casă modernă minimalistă se caracterizează în general prin culori neutre și nuanțe uni. Alb, bej, gri, crem, negru, maro și pasteluri desaturate, acestea sunt nuanțele recomandate pentru o locuință în stil minimalist și contemporan, unde pereții și podelele creează o pânză neutră pentru câteva piese de mobilier elegante și confortabile.

În versiunea cea mai strictă, minimalismul presupune monocromie absolută la nivelul pereților, tavanului și podelelor, contrastul fiind obținut subtil cu ajutorul mobilierului și accesoriilor. Dar, pentru a energiza spațiul fără să pierzi ceva din puritatea și simplitatea stilului minimalist, poți combina albul cu o culoare puternică precum albastru, galben, roșu sau verde. Și în acest caz, recomandarea designerilor de interior este să se folosească pereți albi sau neutri și accentul de culoare să fie pus prin mobilier living, cum ar fi o canapea colorată.

Stilul minimalist a devenit popular nu doar ca stil de design interior, ci și ca stil de viaţă, în care accentul se pune pe esenţial şi pe renunţarea la tot ceea ce nu aduce beneficii. Deci, așa cum ai citit mai sus, minimalismul este despre simplitate, esenţă şi funcţionalitate. Mai exact, un living minimalist va fi aerisit, 100% funcţional şi nu va conţine niciun fel de element fără un rol bine stabilit.