Patul este vedeta oricărui dormitor, piesa de mobilier care ne captează atenția de la prima vedere. De aceea trebuie să-l alegi cu multă atenție, în funcție de preferințele personale, dar și de stilul de design și dimensiunea dormitorului. Un pat dormitor trebuie să fie mixul dintre confort și estetic, un loc în care să te bucuri de un somn odihnitor și de calitate.

 

Știai că ne petrecem o treime din viață în pat? Somnul ocupă o mare parte din viața noastră, și este foarte bine că se întâmplă așa, deoarece somnul menține sănătatea creierului și a întregului organism. Dar nu despre somn ne-am propus să-ți povestim, ci despre, ci despre cum să alegi un pat pentru dormitor, astfel încât să te bucuri de un somn odihnitor dar și să aibă un design care să-ți încânte privirea.

 

Pentru că da, alegerea unui pat în dormitor este o decizie esențială care nu trebuie luată în grabă. Un pat dormitor ales greșit nu se poate încadra în designul dormitorului ceea ce îți va crea o stare de frustrare și nemulțumire. 

 

Prin urmare, înainte de a face această achiziție importantă e bine să cunoști cât mai multe detalii despre tipurile de paturi dormitor. Pentru a porni în această călătorie de achiziție, e bine ca de la bun început să ai date foarte clare, iar pentru a obține acest lucru este bine să te întrebi: Locuiești într-o casă sau un apartament? Vrei să amenajezi un dormitor mic, pentru copii, camera de oaspeți sau unul matrimonial? Preferi un anumit stil de design interior? 

 

Sunt câteva dintre întrebările importante la care trebuie să te gândești înainte de a cumpăra un pat pentru dormitor, pentru ca în final să te bucuri de o achiziție smart. Deci, să pornim! 

Care este dimensiunea dormitorului?

 

E simplu, dimensiunile dormitorului tău determină dimensiunea patului. Dacă ai căutat vreodată pat dormitor în magazine sau online, ai observat probabil că există 3 dimensiuni de bază: 140x200 cm, 160x200cm și 180x200 cm. De asemenea, există paturi individuale care au 90x200 cm și paturi pentru camera copiilor care pot fi duble sau supraetajate. 

 

Înainte de a alege un pat, e bine să cunoști spațiul și dimensiunile camerei pentru a opta pentru o dimensiune a patului care se potrivește perfect. Dacă ai un dormitor mic și dreptunghiular, un pat king-size nu este clar o opțiune. Pe de altă parte într-un dormitor mare, alegerea unui pat mic va arăta nepotrivit și va minimiza din grandoarea acestuia. De aceea, este bine să ții cont de proporții și să mergi pe un echilibru între piesele de mobilier și spațiul disponibil.

 

Printre ideile de amenajare pentru camera copiilor, adolescenților sau chiar pentru o garsonieră, patul care îți oferă o soluție inteligentă de salvare a spațiului sunt cele suprapuse sau supraetajate întrucât zona de sub pat poate fi utilizată pentru a amenaja un birou, un loc de joacă sau spațiu de depozitare.

 

Ia în considerare și faptul că patul ocupă, de cele mai multe ori, cel mai mult spațiu în dormitor și că pe lângă acesta este posibil să mai vrei și alte piese de mobilier, de exemplu un dulap pentru haine sau o comodă. Un spațiu supraaglomerat poate disturba starea de relaxare și poate face somnul mai dificil.

Ce tip de pat ți se potrivește?

 

Paturile sunt realizate într-o varietate de materiale în zilele noastre - opțiuni precum lemnul, fierul forjat sau MDF sunt câteva dintre opțiunile cele mai căutate. Ceea ce este important aici este să iei în considerare condițiile climatice din zona în care locuiești înainte de a alege materialul potrivit pentru patul tău. 

 

De exemplu, lemnul masiv, deși este de lungă durată în natură, este predispus la apariția termitelor sau putrezire dacă ambientul este unul foarte umed. Cu toate acestea, patul din lemn natural oferă un sentiment de confort și relaxare și îl vedem adesea în dormitoarele amenajate în stil rustic sau scandinav.

 

Un pat cu cadru din PAL sau MDF se numără printre cele mai practice tipuri de paturi, astfel în funcție de nuanța aleasă poți dă o notă confortabilă, clasică sau modernă dormitorului tău. De asemenea, necesită puțină întreținere și încadrându-se cu ușurință în decorul multor amenajări interioare indiferent de stil. 

 

Un pat tapițat este deosebit de comod și, în plus, conferă încăperii un aspect plin de stil, rafinament și eleganță. Însă, dincolo de aceste aspecte, are și numeroase avantaje: îți asigură tot confortul de care ai nevoie pentru a te sprijini atunci când te uiți la televizor sau citești, nu îți faci probleme că te vei lovi de marginea acestia, în plus găsești o mulțime de modele de paturi tapițate, de la cele în stil clasic și până la paturi cu design modern. 

 

Cum poziționezi patul în dormitor?

 

Alegerea patului depinde și de modul în care îl vei poziționa în dormitor. Și nu trebuie neapărat să ții cont de regulile feng shui, dacă nu te interesează acest aspect, ci mai degrabă de cum va arăta în raport cu ușa, fereastra, prizele și alte elemente de decor din cameră. 

 

Dacă te gândești să îți poziționezi patul lângă sau sub o fereastră, ia în considerare cât de bine sunt izolate ferestrele și dacă lumina soarelui îți va disturba somnul. De asemenea, dacă preferi un pat tapițat matrimonial cu o tăblie mare, atunci cel mai probabil acesta va sta lipit de peretele cel mai mare din dormitor. 

 

Din păcate, nu toate dormitoarele sunt bine proporționate, mai ales cele din apartamente. Așadar, înainte de alege modelul care îți place, uită-te cu atenție la locul în care vei poziționa patul în spațiul de care dispui astfel încât să te ajute să ai un somn cât mai bun.

Ce alte piese de mobilier îți dorești în dormitor?

 

Probabil ți se pare un scenariu cunoscut: Ai găsit un pat care îți place la nebunie, dar ce faci cu restul pieselor de mobilier, pentru că nu dispui de un dressing sau de o altă cameră de depozitare? Dacă în trecut seturile de dormitor erau la mare căutare, la modă acum este stilul mix & match în care asociezi piese de mobilier diferite.

 

Așadar, problemă rezolvată! Alege acel tip de pat dormitor care îți place și în funcție de el optează pentru noptiere mai micuțe, o comodă cu sertare și un dulap pentru haine. Ține cont ca atunci când patul este piesa ancoră din dormitor să creezi o legătură subtilă cu celelalte piese sau să se complete. De exemplu, dacă preferi un pat tapițat într-o nuanță puternică, optează pentru noptiere și un dulap în nuanțe neutre. De asemenea, dacă designul patul este foarte simplu, atunci poți opta pentru noptiere de impact, în stil baroc sau vintage.

 

 

De asemenea, ține cont că există paturi cu spații de depozitare, dotate cu sertare foarte utile pentru a păstra pernele și pilotele, dar și hainele din sezonul următor care nu mai au loc în dulap. Poți opta pentru un pat dormitor cu unul, două sau mai multe sertare laterale, în partea din față sau sub saltea. Sunt ideale pentru dormitoarele moderne, în apartamentele mici sau pentru camerele copiilor unde spațiul suplimentar este întotdeauna binevenit.

 

Cu o mulțime de modele la dispoziție, alegerea patului pentru dormitor poate fi un proces destul de anevoios. Sperăm că ți-am simplificat puțin munca de căutare, astfel încât să iei o decizie cât mai bună, în concordanță cu nevoile familiei tale. 


Te așteptăm pe kalenda.ro să alegi tipul de pat dormitor dorit astfel încât somnul tău să fie odihnitor și să ai o stare de bine în fiecare zi. Vei găsi o gamă variată de paturi dormitor potrivite pentru diferite stiluri de design, la cele mai bune prețuri, promitem!