Amenajarea locuintei este un proces care costa timp, bani si multa energie. Te confrunti cu varii probleme in alegerea unei culori pentru mobila, in amplasarea optima a pieselor de mobilier, chiar si cu probleme ce tin de detalii de decor. Cel mai important este sa gasesti raspunsuri potrivite la intrebarile puse si sa elucidezi preconceptiile cu care pleci in labirintul numit amenajarea locuintei.

Mitul numarul 1:Fiecare camera trebuie sa aiba alta culoare

O greseala frecventa in multe locuinte este alegerea unei culori diferite pentru fiecare camera. Nu este obligatoriu sa pastrezi aceeasi culoare in fiecare camera, ci este mai important sa gasesti un stil cromatic comun pentru intreaga locuinta si sa realizezi o trecere fina intre acestea. Cel mai indicat este sa folosesti culori pastelate, intrucat nu deranjeaza vizual si poti face trecerea mai usor. In plus, alegand culori din acelasi spectru cromatic, vei putea mobila mai usor fiecare incapere si nu te vei mai confrunta cu un contrast deranjant vizual.

Mitul numarul 2: Bucataria alba nu este cea mai buna optiune

Albul exprima ideea de curatenie si creaza iluzia optica de spatiu mai mare, de aceea multa lume opteaza pentru aceasta culoare, mai putin in bucatarie. Specialistii in amenajari interioare nu impun o limita in acest sens. Astfel ca, nu te speria sa iti amenajezi bucataria in alb, ci mai degraba ia-o ca pe o optiune fiabila. La Kalenda vei gasi cateva modele de mobila de bucatarie in alb foarte interesante. Daca nu preferi mobila alba, atunci opteaza pentru un blat si pentru o faianta in aceasta culoare. Se vor imbina perfect cu nuantele metalice ale electrocasnicelor si obiectelor sanitare.

Mitul numarul 3: Mobila mare face ca o camera sa arate mai mica

Mitul conform caruia piesele de mobiler masive sunt total nepotrivite incaperilor mici, se sparge. Indiferent ca amenajezi un spatiu mic sau un spatiu mare, daca alegi un mobiler care sa echilibreze proportiile si daca renunti la obiectele inutile de mobiler pe care nu folosesti, atunci vei crea un spatiu de vis. Nu te bloca la dimensiunile camerei si incearca pe cat posibil sa amenajezi inteligent spatiile de depozitare si sa lasi loc confortului. Daca vei amenaja in ideea ca nu ai spatiu, risti sa obtii efectul de locuinta pentru papusi si deloc practica. Spre exemplu, pentru dormitor, poti opta pentru un sifonier incadrat din podea pana in tavan.

Mitul numarul 4: Mobila trebuie sa fie in tendinte

Oricine isi doreste o locuinta decorata dupa ultimele tendinte. Daca iti doresti o casa stilata si amenajata dupa ultimele tendinte, atunci trebuie sa te apuci sa economisesti serios inainte de fiecare renovare, pentru ca tendintele vin si pleaca. De cele mai multe ori, inainte sa decorezi casa, te apuci si cauti idei de amenajari interioare si design mobila prin reviste. Dar, trebuie sa fii atent sa nu te lasi influentat de tendintele actuale, deoarece tendintele sunt si ele costisitoare. Nu este neaparat o greseala, dar, alegand ce este la moda in acel moment, ar putea sa nu se potriveasca stilului tau. Trebuie sa stii ca nu este o strategie eficienta si pe termen lung. Daca totusi este o optiune pentru tine ai putea sa pui accent pe elementele accesibile si versatile, precum pernele decorative, draperiile sau covoarele. Pot fi usor de schimbat in momentul cand un stil de home-design se schimba.